Moniosaaja vai syväosaaja ?

Oletko kuullut termin moniosaaja, muttet aivan tiedä mitä se pitää sisällään? Suomeksi termi moniosaaja on melko tuntematon, mutta englanniksi sille on montakin synonyymia, multi-passionate, multi-potentialiate, multipod.

Mutta mitä moniosaaja oikein tarkoittaa?

Vertauskuvallisesti moniosaajalla on arsenaalissaan aina kimpullinen kukkia. Kun taas syväosaaja pitelee kädessään yhtä tai kahta kukkaa kerrallaan. Moniosaajalle tärkeää on kimpun monipuolisuus ja värikkyys. Syväosaaja ei tarvitse monipuolisuutta ollakseen tyytyväinen.

Moniosaaja voi tarkoittaa muun muassa seuraavia ominaisuuksia:

  • idearikkaus
  • luovuus
  • seikkailunhalu
  • alkuinnostus
  • projektin keskivaiheen hitaus ja lopun romahdus
  • ahdistus ja mahdollinen häpeä omasta saamattomuudesta
  • minäpystyvyyden heikkous

Minulla on täällä tassu pystyssä, sillä check, check ja check.

Moniosaaja on idearikas, mutta myös ailahtelevainen.

Olen ollut moniosaaja jo pienestä piipertäjästä. Innostun monesta, mutta saan vähän aikaiseksi. Tämä ei johdu siitä, että olisin laiska tai saamaton (vaikka välillä olen tätäkin). Kutsun tätä saamattomuuden tilaani ajatusvimmaksi tai mielisumuksi. Siinä tilassa saatan istuskella omien ideoiden ympäröimänä, mutta toimeenpaneminen on ylitsepääsemättömän vaikeaa. Ylianalysoin, teen loputtomia listoja, kunnes luovuudesta katoaa virta, enkä jaksakaan enää tehdä.

Luovan tekijän nelikenttä

Ensimmäinen askel on oman tilanteen tiedostaminen. Luovia tekijöitä on monenlaisia, on hyvä tietää omat taipumukset.

Moniosaaja ja syväosaaja vs unelmoija ja suorittaja. Millainen luova tekijä olet?
Tunnistatko itsesi tästä luovien tekijöiden nelikentästä?
Moniosaaja ja syväosaaja vs unelmoija ja suorittaja. Millainen luova tekijä olet?
Tässä tekijöiden kehityskohteet


Vaikka kaikissa tekijätyypeissä on omat kehityskohtansa, kaikista raskainta on mielestäni olla unelmoiva moniosaaja. Eli luova tekijä, jolla ei ole ajanhallinta- tai fokusointitaitoja. Tunnistatko itsesi alla olevasta listasta:

Tunnistitko itsesi? Ei hätää. Positiivista on se, että ajan- ja projektinhallintataidot ovat opeteltavissa olevia taitoja. Ole ylpeä omasta luovuudestasi ja idearikkaasta mielestäsi!

Jos olet luova tekijä ja tunnet ajoittain hämmennystä, ahdistusta ja lohduttomuutta oman uran ja luovuuden rakentamisessa tai ihan koko elämän pystyssä pitämisessä, olet saapunut lämpimään vertaistukijoukkoon.

Halusin aloittaa tämän blogiprojektin, sillä olin kyllästynyt potemaan häpeää ja merkityksettömyyttä oman ailahtelevan luovuuteni takia. Tiedostin, etten voinut olla uniikki lumihiutale, vaan yksi monista samankaltaisten asioiden kanssa painelevista tekijöistä. Kaipasin vertaistukea tilanteeseeni, enkä millään löytänyt suomenkielistä luovien moniosaajien haasteisiin keskittyvää blogia, joten päätin siltä istumalta perustaa sellaisen.

Täällä kirjoitan rehellisesti idearikkaan, moni-intohimoisen arjesta. Luova elämä ei ole ruusuilla tanssimista, mutta sen sujuvuuteen on mahdollista vaikuttaa sopivilla työkaluilla. Toivon tekstien innostavan lukijaa luomaan raivokkaan rohkeaa, luovuuden täyttämää ja aidosti omintakeista elämää, omista rajoitteista huolimatta.

Luovalla lämmöllä, 
Fida

Moniosaaja on kimppullinen kukkia!